Telegrafsko čez zimo 2009

V deseti zimi delovanja bi Smučarji po starem Batagelj zelo na kratko izpostavili le par zadevščin.

Prvič smo, poleg nastopov na svetovnih pokalih FIS, nastopili tudi na svetovnem prvenstvu FIS, natančneje na svetovnem prvenstvu v telemarku v avstrijskem Kreischbergu. V spremljevalnem programu ob slavnostni otvoritvi prvenstva 21. januarja, sta Andrej in Marjan Batagelj prikazala različne sloge zgodovinske tehnike – čes drugega kot – telemarka.

21. marca smo bili spet na Feuerkoglu v Zgornji Avstriji. Dvodnevni izlet smo Andrej, Borut, Branko in Marjan Batagelj izkoristili predvsem za fotografiranje. S kar nekaj uporabnega materiala je na hitro nastal ta – sicer statični – po sporočilnosti pa kar dinamični zapis, v katerem vidite nekaj elementov z demonstracije starosvetnega bloškega smučanja, telemarka, arlbreške tehnike, nekaj atraktivnejših “kostumografskih” vložkov pa se nanaša na demosntracijo t.i. jadralnega smučanja, ki je bilo aktualno ob koncu 30-tih let 20. stoletja…

… link …

watch?v=F_Nc9axXVBg

http://www.youtube.com/watch?v=F_Nc9axXVBg

Teden kasneje pa se je Borut Batagelj med atktivnim sodelovanjem na kongresu smučarske zgodovine v ZDA (Mammoth Lakes, California) med spremljevalnim programom sicer znanstvenega simpozija pokazal tudi v poljudni demonstraciji starosvetne bloške smučarske tehnike. Šlo je za prvi prikaz bloškega smučanja “čez lužo”. Kopijo bloških smuči, ki jo je za potrebo demonstracije skupine izdelal Marjan Batagelj, pa je po demonstraciji podaril v Mammoth Ski Museum, ki na svetu slovi predvsem po tem, da hrani izredno bogate zbirke predvsem s področja upodabljanja smučanja v umetnosti (t.i. Beekley Collection, vključuje slike, plakate, kipi ip. z vsega sveta). To je drugi par bloških smuči v ameriških muzejih, saj je Marjan izdelal pred leti kopijo bloških smuči tudi za New England Ski Museum v zvezni državi New Hampshire.

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni .