Zgodovina smučanja skozi zgodbe štirih smučarskih tehnik

Smučarji po starem Batagelj so se v nedeljo 10. 2. 2008 predstavili na Črnem vrhu nad Cerknim. Na prireditvi, ki jo je organiziralo TD Novaki, sekcija lok smučarjev, so štirje smučarji predstavili štiri zanimive smučarske tehnike iz obdobja med 20-timi in 60-timi leti preteklega stoletja. 

  08cerkno.jpg

Borut Batagelj je predstavil arlberško smučarsko tehniko, katera je bistveno pripomogla k afirmaciji alpskega smučanja kot samostojne discipline, z novo didaktično metodo poučevanja pa je ob napredku opreme od druge polovice 1920-ih let pomenila zagon alpskemu turističnemu in tudi tekmovalnemu smučanju. Njen vodilni lik je bil profesionalni smučarski učitelj Hannes Schneider, ki je bil tudi ena izmed prvih globalnih zvezd smučarskega sveta. Elementi arlberške tehnike so zaznamovali obdobje slovenske smučarske zgodovine v času med obema vojnama. Osnovna prvina drsenja te tehnike je položaj »Hocke«, ki temelji na nizkem čepenju, pred izvedbo zavoja pa na razbremenjevanju z nakazanim gibanjem »gor-dol«. Osnovni element spremembe smeri in kontrole hitrosti je bil pri arlberški tehniki plužni nastavek, kot najbolj uveljavljeni element spremembe smeri prek vpadnice pa se je uveljavila prikazana plužna kristijanija. 

 2005borarbergsiol.jpg

Branko Batagelj se je premierno predstavil s prav posebno smučarsko tehniko, ki jo je ob koncu 30-tih let Janko Sicherl poslovenil kot jadralno smučanje. Gre za zanimivo tehniko, ki jo je s pomočjo posebej krojenega plašča razvil nemški fizik Hans Thirring. Slednji je izdal leta 1939 tudi posebno knjigo Der Schwebelauf, ki je osnova opremi in demonstraciji te atraktivne tehnike. Nekoč so v videni opremi izvedli tudi nekaj tekmovanj v smukih. “Netopirski plašč” je smučarju koristil kot pomoč pri izvedbi zavoja in kontroliranju hitrosti. Zračni upor je smučarju pomagal tudi pri stabiliziranju med vožnjo. Smučar je svoje telo lahko tudi popolnoma skrčil in zmanjšal površino plašča za hitrejše smučanje na manj nevarnih delih smučišča, ali pa je plašč popolnoma razpel, da je zmanjšal hitrost na strmih delih smučišča.

08thirring.jpg

Marjan Batagelj je predstavil rotacijsko tehniko, ki se je med tekmovalci začela uveljavljati v drugi polovici 1930-tih let. Francoska vrtilna alpska smučarska tehnika je pomenila nadgradnjo tempo paralelne smučarske tehnike, katero je v tekmovalnem smučanju uvedel Toni Seelos. Na spremembe v tehniki so odločilno vplivale tudi novosti v smučarski opremi, kot so bili novi patenti vezi, čevlji in robniki. Temelje popularizacije francoske rotacijske tehnike, katera se je uveljavila kot prva povsem paralelna tehnika, je postavil francoski slalomist Emile Allais. Na Slovensko se je tehnika širila predvsem  z vplivom naših tekmovalcev, formalno pa jo je v knjižni izdaji po drugi vojni predstavil Ciril Praček. Vrtilna tehnika je v smučanje uvedla element aticipacije, ki je pripomogel k razbremenitvi v začetni fazi zavoja. Glavni lik te tehnike je čista kristijanija, ki temelji na predklonu trupa, močni razbremenitvi navzgor in močnim rotiranjem gornjega dela telesa v smeri zavoja.

08vrtilna.jpg

Andrej Batagelj pa je prikazal tehniko z nasprotnim sukanjem. Tehniko, najpogosteje nemško imenovano “Gegenschultertechnik” ali “Beinspiel” so posamezniki razvijali že v času tik pred drugo vojno, toda dokončno se je uveljavila šele po letu 1955. Kot vodilno tehniko te dobe jo je uveljavila avstrijska smučarska šola pod vodstvom Stephana Kruckenhauserja. Značilnost tehnike temelji na vzravnanem položaju smučarja in na vertikalnem nasprotnem zasuku telesa smučarja z rameni na eno in boki na drugo stran. Zelo pomembna uveljavitev smučarskega odklona je povzročila boljši nastavek na robnike in odnašanje zadnjih delov smuči v stran. Posebno korist je tehnika nudila slalomistom, saj je omogočala zelo hitro spremembo smeri. Alpsko smučanje pa je tehnika z nasprotnim sukanjem naredila še bolj prepoznavno in privlačno z novim elementom – hitrim vijuganjem.

08beinspiel.jpg

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni .