Nagrada s prve smučarske tekme v Sr. Evropi prvič v Sloveniji!

Minuli vikend (10.- 11. 2.) se je nad Mürzzuschlagom sedmič končala prireditev »Nostalski«, katero organizira tamkajšnji »Nostal!Ski!Team!«, ki deluje pod okriljem enega največjih zimsko-športnih muzejev na svetu (FIS Wintersportmuseum). Tokratna prireditev je bila zaznamovana z 10-letnico obstoja tamkajšnje skupine smučarjev po starem, s katero Smučari po starem Batagelj priložnostno tvorijo tudi prvo tovrstno mednarodno skupino, ki predstavlja na zelo gledljiv način zgodovinski razvoj smučarskih tehnik.

Prireditev je bila prav zaradi desetletnice skupine, ki je vključevala tudi sobotno večerno slavnostno prireditev »Schneerosenball«, razdeljena na dva dni. Prvi dan je bil na sporedu daljši spust, katerega del proge je potekal po razgibanem terenu, drugi dan pa se je tekmovanje zaključilo z veleslalomom. Nagrade so se podeljevale za posamezni disciplini, najprestižnejša nagrada pa je bila podeljena za kombinacijo obeh tekmovanj. Nagrado »Srebrni teloh« (Silberneschneerose) je letos prejel Borut Batagelj, ki se je v kombinaciji obeh tekmovanj najbolje uvrstil. Nekajkrat je bil v preteklih letih nagradi zelo blizu Andrej Batagelj, letos pa je bil kriterij uvrščanja pogojen s srednjim časom, kar se je ob rahli preračunljivosti in predvsem slogu smučanja izkazalo kot zelo učinkovito. Če paziš na slog smučanja in izvajanje posebnih smučarskih likov pač ne moreš biti najhitrejši, vključujoč težave katerega od približno 90-tih sodelujočih smučarjev iz zelo različnih raznih krajev/skupin (Mürzzuschlag, Škofja Loka, Novaki, Zell am See, Salbach, Leogang, Traisen, Bertechsgaden, i.dr.) pa se je pazljivo in nazorno smučanje v elegantnih telemark zavojih tokrat še posebej izplačalo. Prejeti nagrado “Srebrni teloh”  je namreč prav posebna čast.

   schneerose  andrej nostalski 07  Marjan   borut podelitev

Zelo zanimiva je namreč zgodba v zvezi s to nagrado. Velika vrednost te nagrade je namreč ta, da se je prav taka nagrada podelila tudi zmagovalcu prvih smučarskih tekem v Srednji Evropi, ki so potekale prav v Mürzzuschlagu leta 1893. Ker je bil takratni prvi zmagovalec Norvežan, se je šele kasneje ugotovilo, kakšna je bila ta nagrada in šele s prvo prireditvijo »Nostalski« je bila spet uvedena. Velika čast je tokrat torej doletela Smučarje po starem Batagelj, da je cenjena nagrada s prvih smučarskih tekmovanj v Srednji Evropi tokrat prvič v Sloveniji! 

  • Share/Bookmark
 

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni .